Ontwikkeling technologieProgrammertalen

Wat doet een programmeur

Wat doet een programmeur

Een programmeur schrijft, zoals het woord het al aangeeft, softwareprogramma’s. Denk hierbij niet alleen aan simpele software, maar ook aan apps en games. Om dit te ontwikkelen, maakt de programmeur gebruik van de zogenaamde programeertaal. Voorbeelden van programmeertaal zijn Java, SQL, HTML en C++. En programmeur kan standaard software maken, maar ook, en misschien wel juist, kan er maatwerk geleverd worden. Met maatwerk levert een programmeur software die volledig aansluit op de wensen van een bedrijf.

 

Toen: De noodzaak van een programmeur

Het mag duidelijk zijn dat een programmeur enkele decennia geleden zeer onmisbaar was. De digitale wereld was in opmars en breidde zich meer en meer uit. Bedrijven vervingen hun toen hippe elektrische schrijfmachine voor computers. Programmeurs waren niet aan te slepen om voor ieder bedrijf standaard software danwel maatwerk te leveren.

 

 

Nu: is de noodzaak van een programmeur er nog wel?

Bedrijven en hun medewerkers weten niet beter meer. Ieder bedrijf is, deels, geautomatiseerd. Werknemers en werkgevers worden kundiger als het gaat om geautomatiseerde processen. Is het belang van een programmeur dan nog wel aanwezig? Op die vraag kan een volmondig ‘ja’ als antwoord gegeven worden. Wanneer men een PHP Programmeur zoekt, kunnen ze die overal vinden zoals Personal Programmer, of vacature sites.

 

Wat is het nut van de programmeur tegenwooordig

In de huidige markt is er nog altijd veel vraag naar een goede programmeur. Zeker sinds de financiƫle crisis willen bedrijven personeelskosten drukken door te investeren in automatiseren. Om het proces in goede banen te laten leiden, is een goede programmeur vereist. Ook als je de vacaturesites uitpluist, zie je dat de vraag naar programmeurs nog altijd groot is. De enige verschuiving die mogelijk te merken is, is die tussen de verschillende programmeertalen.

 

Wat moet je doen om programmeur te worden

Op verschillende niveaus is er een opleiding op het gebied van informatica te volgen. Dit start op MBO-niveau tot aan het behalen van een universitaire graad in de informatica. De vooropleiding zal mede bepalen op welk niveau je start. Verder ben je als programmeur nooit uitgeleerd. Je zult begrijpen dat de technologie continu in beweging is. Dit heeft als gevolg dat je continu bijgeschoold moet worden om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op de markt. Als programmeur kun je vaak snel aan de slag bij een software -bedrijf. Mocht je liever als zelfstandige aan de slag gaan, dan is dat ook geen probleem: het is zeker niet ongewoon om in de wereld van programmeurs als free-lancer aan de slag te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *